STEM yaklaşımı, Bilim(Science), teknoloji(Technology), mühendislik(Engineering) ve matematik(Mathematics) olarak disiplinler arası bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım ile birlikte öğrencinin tüketen rolünden alınarak; uygulayan, geliştiren ve üreten bir role bürünmesidir.
STEM yaklaşımı ile bireyleri meraklandırarak ve etkili düşünmesini sağlayarak, öğrendikleri bilgileri sayesinde ortaya ürün çıkmasını ve/veya problemleri etkili bir şekilde çözmesi beklenmektedir.
STEM yaklaşımın da önemli hususlardan bir diğeri ise, bireyin yapım aşamasında bulunması ile konu hakkında deneyim kazanmasıdır.
STEM Yaklaşımının Amaçları Nelerdir?
Gelişen ve her geçen süre de karmaşık bir hale gelen günlük yaşantı aksiyonlarımızda; sorgulayabilen, analitik düşünme becerisine sahip, dikkatli gözlem yapabilen ve problem çözme becerisi gelişmiş kişilere ihtiyaç duyulduğu aşikar bir gerçektir. Teknolojiye artık çok daha erken yaşta ulaşılabildiği bu dönemde ve bilginin doğruluğunun sorgulanabilmesi, dijital okuryazar olabilme konularında STEM yaklaşımı büyük önem arz etmekte.
STEM yaklaşımı ile bireyler disiplinler arası düşünme becerisi kazanarak, çözüm üretme konusunda zorlanmazlar. STEM yaklaşımı, bireyler üstün düşünme becerisi kazanmasını hedefleyen bir eğitim tarzı olarak adlandırılabilir.
Yıldız Teknik üniversite Teknopark bünyesinde üretilen wood-Kit STEM ürünleri ile küçük yaştaki çocuklarınız üreten rolüne bürünerek ve günlük hayatında da kullanabileceği ürünler üretme ve bu ürünlerin uygulama ve yapım aşamasında bulunarak deneyim kazanmaktadır.
STEM Eğitimi Nedir?
Genellikle bireylerin STEM eğitimi hakkında bilgisinin dar ve sınırlı olduğu bu günlerde gerçek bir STEM eğitimi nedir buna değineceğiz.
Gerçek bir STEM eğitimi, öğrencilerin işlerin nasıl yürüdüğünü anlamalı, anlayışlarını arttırmalı ve teknoloji kullanımlarını geliştirmelidir. STEM eğitimi ayrıca Yükseköğretim öncesi eğitimi sırasında daha fazla mühendislik bilgisi deneyimi kazanmasına olanak sağlar. Mühendislik, her milletin gündeminde yüksek öncelik verdiği iki ana temadan problem çözme ve yenilikçilikle doğrudan ilgilidir. Toplum için ekonomik önemi göz önüne alındığında, öğrenciler mühendisliği öğrenmeli ve tasarım süreciyle ilgili bazı beceri ve yetenekleri geliştirmelidir.